Katolíci dnes slávia sviatok Svätej rodiny - Ježiša, Márie a Jozefa

30.12.2012 Bratislava

Bratislava 30. decembra (TASR) - V katolíckej cirkvi je dnes Sviatok Svätej rodiny - Ježiša, Márie a Jozefa. Od roku 1969 sa tento sviatok slávi v nedeľu nasledujúcu po Narodení Pána, teda po 25. decembri. Pôvodne sa slávil v januári na prvú nedeľu po sviatku Zjavenie Pána - Traja králi, ktorý pripadá na 6. januára.

Veriaci si spolu s kňazmi v tento sviatok pripomínajú biblické udalosti týkajúce sa Ježiša, jeho matky Márie a Jozefa. Kňazi obvykle zdôrazňujú význam rodiny v súčasnej spoločnosti, nezastupiteľnú úlohu matiek a otcov v rodinách, dôležitosť dobrých vzťahov medzi rodičmi a deťmi navzájom, ako aj medzi ostatnými členmi rodiny.

Kult Svätej rodiny (Ježiš, Mária, Jozef) má svoje korene už v stredoveku, ale do kresťanskej verejnosti prenikol až začiatkom 17. storočia. Jedným z jeho horlivých šíriteľov bol sv. František Saleský (1567 - 1622), ktorý predstavoval tri osoby Svätej rodiny ako zemský obraz nebeskej Najsvätejšej Trojice. K tejto myšlienke pridali ďalší rozmer jezuiti vo Francúzsku, ktorí Svätú rodinu dávali za vzor kresťanských rodín. Vo francúzskej časti Kanady bol veľkým šíriteľom úcty k Svätej rodine quebecký biskup Francois de Montmorency Laval (1623 - 1708). Medzi podporovateľov kultu Svätej rodiny patrili aj pápeži Pius IX.(1846 - 1878) a Lev XIII. (1878 - 1903), ale až Benedikt XV. v roku 1921 nariadil slávenie tohto sviatku pre celú cirkev.
 

Vyberte región